EEN FAMILIALE SCHOOL MET EEN WARME UITSTRALING
Onze school staat voor de uitdaging om kinderen te helpen opgroeien tot goede jonge mensen met een eigen persoonlijkheid, een evenwichtig geloofs-, verstands- en gevoelsleven.
Onze school bouwt mee aan een samenleving waarin gerechtigheid, respect en vrede geen ijle woorden zijn, waarin alle kinderen “evenwaardig” zijn en het recht hebben op de ontplooiing van hun mogelijkheden.
Op onze school mag elk kind nog kind zijn.
Hier wordt onderwijs op maat aan geboden en de lat wordt hoog gelegd voor ieder kind, rekening houdend met zijn of haar mogelijkheden, zodat de eindtermen op het einde van het zesde leerjaar bereikt worden.
We zijn een school met een dynamisch team en een superenthousiaste oudervereniging.
Goede samenwerking tussen kinderen, ouders en school bewerkstelligen we door
- kindcontacten
- oudercontacten: infoavond, formeel en informeel, koffiebabbels 1ste leerjaar, …
Ouders kunnen voor ons iets betekenen door:
- lid te worden van het oudercomité
- een handje toe te steken als leesouder, knutselouder, klusjesouder, uitstapbegeleider
- zich op te geven voor ons omgevingsboek: interessante hobby of job
- deel te nemen aan onze activiteiten: spaghettiavond, griezelavond, quiz, schoolfeest, sneukeltoer, …
CHRISTELIJK GEÏNSPIREERD
1. Wij zorgen voor kwaliteitsonderwijs en -opvoeding: in ons schoolbeleid neemt het welzijn van de kinderen de voornaamste plaats in. Dit betekent onder meer dat we zeer bewust kiezen voor systemen van differentiatie en zorg. Wij geven voorrang aan pedagogische belangen vanuit een ervaringsgerichte aanpak. De leerkracht zal de leerlingen stimuleren om zelf kennis op te doen, om na te denken over hoe men iets oplost. We vertrekken dus vanuit de leerprocessen bij de leerling zelf. De leerkracht gaat op zoek naar een goed evenwicht tussen het zelfstandig exploreren door de leerlingen en het bieden van voldoende systematische begeleiding.
2. Wij hebben respect en aandacht voor elk kind. Ieder kind is uniek. De school respecteert en aanvaardt dit. Wij streven naar het tijdig signaleren van probleemsituaties. Een zorgzame aandacht voor elke leerling, zodat zij/hij die zich ‘moeilijk’ gedraagt of in een probleemsituatie zit, kan geholpen worden. De school zoekt vaak in samenwerking met het CLB naar een oplossing. De integratie van elk kind is ons engagement.
3. Wij hebben aandacht voor de christelijke beleving en zingeving. De leerkracht tracht de christelijke visie in de godsdienstlessen, maar ook in andere lesactiviteiten, aan te brengen. Hij/zij tracht de kinderen waarden zoals liefde, eerlijkheid, trouw, rechtvaardigheid, verdraagzaamheid bij te brengen. Op deze manier wensen wij bij de kinderen wegen te openen tot dankbaarheid om de gave van het leven. We trachten het besef te cultiveren dat consumptie en prestatie op zich slechts schijnwaarden zijn.
De leerkracht zorgt voor een veilig klasklimaat met sterke verbondenheid, kortom de kinderen vinden een warme ‘thuis’ op onze school.
4. Wij opteren voor een dynamische school met degelijke structuren en aandacht voor deskundigheid. Dit betekent dat we voortdurend streven naar de verdere uitbouw en verbetering van onze schoolwerking door gericht in te stappen in vernieuwingen. De leerkrachten zijn voldoende pedagogisch gevormd om de doelen te realiseren. Zij zijn (bij)geschoold en ingewerkt in de didactiek die vertrekt vanuit doelstellingen en werken met differentiatie. De leerkracht wekt bij de leerlingen gezonde werkijver op. Hij/zij stimuleert de activiteit van de leerlingen (actief leren). De leerkracht heeft ook positieve verwachtingen over de leermogelijkheden van elk kind. Hij/zij heeft oog voor de vorderingen en leerproblemen. Hij/zij zorgt tevens voor een degelijke en nuttige rapportering en zoekt naar oplossingen van de leerproblemen. Dit alles kan alleen maar wanneer er in de klas een leerbevorderende en open sfeer heerst. Storende elementen in de werksfeer worden zoveel mogelijk ondervangen via duidelijke en realistische klasregels, via een rustige algemene schoolsfeer en via een leergericht klasmanagement.
5. Wij vormen een hechte school- en klasgemeenschap waar elk kind en elke leerkracht zich thuis voelt en waar de ouder steeds welkom is. In deze gemeenschap moeten kinderen kunnen ervaren dat hun opvoeders met hen begaan zijn. De jonge mensen moeten op een creatieve wijze gestalte kunnen geven aan hun bestaan als een gave en een opdracht. Dit verwezenlijken zij als vrije mensen in relatie met de anderen, in relatie tot zichzelf en tot de omringende wereld.
Om een collegiale school uit te bouwen, is de onderlinge verstandhouding een belangrijk gegeven. Dit wil zeggen het begrip voor elkaars sterke en zwakke punten, de onderlinge hulp en aanmoediging. De ouders zijn onze partners. Het contact tussen de ouders en de school wordt systematisch uitgebouwd. Op het niveau van de individuele leerling zijn er de oudercontacten en de persoonlijke contacten tussen ouders en leerkrachten naar aanleiding van concrete situaties. Onthaalavonden en informatiebijeenkomsten worden georganiseerd voor alle ouders. Het schoolbeleid zorgt voor overleg via het oudercomité en de schoolraad.
ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS
Er zijn 3 pijlers waarop het ervaringsgericht onderwijs rust:
De eerste pijler is het vrije initiatief. Het vrije initiatief beantwoordt aan de behoefte van kinderen om de wereld om hen heen te verkennen. Ook werken kinderen gemotiveerder aan een opdracht als zij daar zelf voor gekozen hebben en als het hun interesse heeft.
De tweede pijler is milieuverrijking. Milieuverrijking doelt op een rijke leeromgeving met uitdagende activiteiten en materialen, die overzichtelijk ingericht is. Dit vraagt een goede voorbereiding. De leerkracht is hierbij begeleider en observator.
De derde pijler is de ervaringsgerichte dialoog. Hierbij is het van groot belang dat de leerkracht een goede band opbouwt met de kinderen. De ervaringsgerichte dialoog is gebaseerd op aanvaarding, echtheid en empathie. Door een empatische houding van de meester of juf voelen kinderen zich begrepen en kan de leerkracht hen beter begeleiden.
Betrokkenheid en welbevinden vormen de rode draad doorheen de werking.
Om de betrokkenheid en het welbevinden te verhogen, besteden we aandacht aan volgende elementen:
1. Werken aan een positief klasklimaat
Wij starten elke klasdag met een kringgesprek.
Wij proberen elke klasdag te eindigen met een evaluatiegesprek.
Wij organiseren minstens per trimester een individueel kindcontact.
Storend gedrag pakken wij op een positieve manier aan door bijvoorbeeld een werkpuntje voor de dag te kiezen.
2. Aanpassing aan de mogelijkheden van elk kind
Kleuter: 2-sporenbeleid met makkelijkere en moeilijkere opdrachten
Lager: 3-sporenbeleid met wolven, beren en tijgers
3. Werkelijkheidsnabijheid, exploreren van de omgeving
Wij starten een nieuw thema/BC met een brainstorm.
We kijken bij elk thema/BC of we een uitstap plannen of een expert uitnodigen.
Het omgevingsboek vinden we hierbij een belangrijk instrument dat we regelmatig actualiseren.
We bieden kinderen de kans om ruim inspraak te hebben bij het kiezen en uitwerken van thema’s.
We bewaken als team het aanbod van thema’s en de gradatie naar inhoud.
4. Activiteit bevorderen, actief leren
Wij vinden de talentenarchipel zinvol en proberen dit wekelijks een specifieke plaats te geven in ons klasgebeuren.
Wij stimuleren de zelfstandigheid van kinderen.
Wij zetten in op actief leren.
5. Expressie bevorderen
Wij gebruiken expressieve werkvormen om leerstof aan te brengen, in te oefenen, voor te stellen en te onthouden.
Wij zorgen binnen de muzische vakken voor een gezond evenwicht tussen vrij experimenteren en aanbrengen van nieuwe technieken.
Wij proberen naast de turnles wekelijks extra bewegingsmomentjes in te lassen.
6. Samen leren
We stimuleren samen leren door: partnerwerk, groepswerk, buddy, kinderen met verschillende talenten van elkaar te laten leren, tandemlezen, partnerlezen, CLIM-methodiek, coöperatieve werkvormen te gebruiken, verkorte instructies aan te bieden zodat kinderen moeten nadenken, schoolprojecten, uitstappen, boerderijklas, zeeklas, bosklas, …
7. Ruimte voor leerlingeninitiatief en inspelen op talenten van kinderen
We proberen dit te realiseren door: te werken met een schoolparlement, kinderen mee thema’s en projecten te laten bepalen, kinderen inspraak te geven, te werken vanuit een brainstorm, open knutselopdrachten aan te bieden, te werken met een groeiwijzer, te werken met de talentenarchipel, werothema’s aan te passen aan de inbreng van de kinderen, toonmomenten te organiseren, momenten in te lassen om vrij ideetjes uit te wisselen of uit te werken, te werken met een ideeënbus,…
EUROPEES GETINT
Onze school is reeds 10 jaar prominent aanwezig in Europa:
- we werken grootschalige Europese projecten uit
- we bieden jobschaduwtrajecten aan en begeleiden buitenlandse studenten
Door de vele Europese trajecten hebben we onze visie kunnen optimaliseren:
- onze schoolorganisatie werd 5 jaar geleden gewijzigd: er is school tot 15u zodat kinderen nog de ruimte krijgen om echt kind te zijn.
- onze huidige visie i.v.m. ervaringsgericht onderwijs en het leren in handen van de kinderen leggen, vindt hier zijn oorsprong.
- wat voor kinderen goed is, is ook voor leerkrachten goed: ervaringsgericht leren!
Talenonderwijs: kinderen leren op een actieve manier omgaan met andere talen. Wij doen dit door:
- actief te communiceren met elkaar in het Engels en Frans.
- speels om te gaan met Engels en Frans vanaf 3de kleuterklas= liedjes, versjes, beperkte woordenschat
- per week 1 turnles in het Frans te geven vanaf het 1ste leerjaar